Editorial
Er gaat niets boven Groningen
Inhoud:

    Auteur(s):

    Marije Smit

    Afdeling Intensive Care Volwassenen, UMCGroningen, Groningen Universiteit, Groningen

    Correspondentie:

    M. Smit - m.smit@umcg.nl
    Editorial

    Er gaat niets boven Groningen

    In de stad van d’Olle Grieze (de Martinitoren), de eierbal en de mosterdsoep vierde het Universitair Medisch Centrum dit jaar een feestelijk jubileum. We vierden dat ruim 225 jaar geleden het Nosocomium Academicum werd gesticht: een klein ziekenhuisje met acht bedden dat in 1797 introk in het Groene Weeshuis in de binnenstad van Groningen. En hoewel wij als noorderlingen bekend staan om onze nuchterheid en bescheidenheid zijn wij ontzettend trots op ons ziekenhuis en onze IC-afdeling. ‘Er gaat niets boven Groningen’ en dat geldt zowel letterlijk als figuurlijk.

    Het UMCG is het meest noordelijk gelegen academische ziekenhuis in Nederland en er werken ruim 13.000 mensen. We werken samen aan zorg, onderzoek en opleiding met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid, samengevat als SAMEN.BETER.UMCG.

    In ons ziekenhuis en op de Intensive Care Volwassenen (ICV) wordt een breed palet aan patiënten behandeld. Het UMCG is een expertisecentrum voor verschillende zeldzame soorten kanker en tumoren en is een van de drie ziekenhuizen in Nederland waar mensen terecht kunnen voor protonentherapie. Een ander speerpunt van het ziekenhuis is orgaantransplantatie: het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland waar alle vormen van transplantatie worden verricht. Er is een lang bestaand en succesvol levertransplantatie-programma en vorig jaar vond, als huzarenstukje, de eerste gecombineerde hartlevertransplantatie in Nederland plaats. Al in 2010 werd de eerste longtransplantatie bij een patiënt aan de ECMO verricht en tegenwoordig wordt zo’n 7% van de longtransplantatie patiënten van tevoren met ECMO behandeld.

    Vanuit het succesvolle ECMO-programma op de IC wordt er landelijk samengewerkt in the Dutch ECLS Study Group op het gebied van ECMO-onderzoek om zo de verdere ontwikkeling van deze relatief jonge behandelingsstrategie te bevorderen. Een andere pijler van onderzoek binnen onze afdeling is translationeel onderzoek. Hierin wordt gekeken naar mechanismen van orgaanfalen bij de kritisch zieke patiënt, vooral in de nier en de long. Binnen al het onderzoek van de ICV staat de patiënt centraal en is het doel om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.

    De opleiding voor intensivisten staat als een huis onder leiding van het opleidersteam. Arts-assistenten van de afdelingen Anesthesiologie, Interne geneeskunde, Chirurgie, Spoedeisende hulp en Neurochirurgie lopen stage op de IC in het kader van hun opleiding. Ook zijn er arts-assistenten niet in opleiding werkzaam op de ICV.

    De regionale samenwerking met de ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland is uitstekend en met onze MICU rijden we regelmatig de provincies door om IC-patiënten uit te wisselen.

    Momenteel wordt er hard gebouwd aan een nieuwe Intensive Care Volwassenen, waarbij de huidige drie locaties samenkomen in één moderne IC, zodat we klaar zijn voor de zorg van de toekomst. Deze nieuwe IC wordt in de zomer van 2024 opgeleverd.

    Kortom, er is genoeg om trots op te zijn en om naar uit te kijken. Bij deze een open uitnodiging om eens bij ons langs te komen in het hoge noorden, wees welkom!

    Referenties

    Beeld: Marije Smit en een illu naar keuze uit de voorraad van Wiegerink