Groene observaties in China
Auteur(s):
Nicole Hunfeld
Correspondentie:
N. Hunfeld - n.hunfeld@erasmusmc.nl
Groene observaties in China
Normaliter is dit een pro-con debat of een best practice. In dit geval delen we een best practice vanuit de andere kant van de wereld: China.
Eind juni is vanuit VWS een werkbezoek aan Beijing georganiseerd over duurzame zorg. De focus lag hierbij op de IC en de OK. Nicole Hunfeld ging mee om uitleg te geven over haar groene IC-project in het Erasmus MC en over de NVIC-commissie De Groene IC. Niek Sperna Weiland (anesthesioloog Amsterdam UMC en lid van De Groene OK) was mee vanuit De Groene OK. Dit leidde tot goede gesprekken over wat er gemeenschappelijk kan en waar er samengewerkt kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van medische gassen. De OK’s zijn al ver in het reduceren daarvan. De discussie hierover in IC-land dient nog gevoerd te worden. De industrie is wel al aan het werk: die zien in de IC een nieuwe markt die de verlaging van medische gassen op OK kan vervangen. Het is aan ons allen om hier kritisch en scherp op te zijn, zodat het geen dweilen met de kraan open wordt.
Er zijn in Beijing drie ziekenhuizen bezocht. In een van de ziekenhuizen (Peking Union Medical College Hospital) mochten we de IC bezoeken.
Vooraf bestond het idee dat China een hoge CO2 uitstoot heeft en dat er veel plastic wordt gebruikt in de zorg. Ten slotte kopen we vanuit Nederland veel Chinese producten. Wat bleek? Niets was minder waar: de IC aldaar gebruikt wasbare jassen en mutsen. Single-use producten zoals drukzakken en stuwbanden worden te duur bevonden en ook de matjes zijn wasbaar. Ook worden er duidelijk minder handschoenen gebruikt. De IC zelf: modern, met beademingsapparatuur en dialyse-apparatuur die vergelijkbaar is met de apparatuur die in Nederland gebruikt wordt. Ofwel: het gras bij de Chinese IC-buren is groener. Ze wassen en hergebruiken waar het kan. En ze zijn helder in het gebruik van single-use producten: die vinden ze veelal te duur.
Een minpunt: sinds COVID-19 is familie niet meer welkom in het ziekenhuis. Of dat duurzaam is voor de patiënt en diens familie is toch wel de vraag.
Vanuit de Groene OK is uitgebreid gesproken met Chinese anesthesiologen over het gebruik van medische gassen tijdens operaties. In China is dat nog common practice. De bewustwording over de milieu-impact van medische gassen zoals desfluraan, isofluraan en sevofluraan is daar veel kleiner dan in Nederland. Ze gaven gelukkig aan zeer bereid te zijn daar verandering in aan te brengen. De milieu-impact van de zorg was ook bij deze groep goed geland. Een mooie start voor een duurzame samenwerking tussen de Chinese en Nederlandse groene commissie.