Heeft u het al gehoord?
Heeft u het al gehoord?
Inhoud:

    Auteur(s):

    Kristine Vonhof-Koekkoek, Dennis Ellenbroek

    Heeft u het al gehoord?

    Heeft u het al gehoord?

    Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden op onze praktijk. Via de links kan u ze naluisteren of bekijken.

    1. Weakness in the ICU

    BMJ Practical Neurology, narratief, Ken je zwakte

    De differentiaal diagnose van spierzwakte op de IC is groot. Een praktische klinische benadering met nadruk op lichamelijk onderzoek, pathognomische bevindingen en het nut van aanvullend onderzoek worden besproken.

    2. New/Old: Telstar and DEXA-ARDS

    ICU Ed and Todd-Cast, landmark paper

    EEG: Ritmische of periodieke patronen na reanimatie worden frequent gezien, wat vaak gepaard gaat met myoclonieën of epilepsie en een ongunstige prognose. Moeten we dit behandelen? De Nederlandse TELSTAR studie heeft dit gepoogd te beantwoorden.

    3. Acute behavioural disturbance

    The Resus Room, narratief, Put them in the K-Hole

    De geagiteerde patiënt beladen met agenten op de eerste hulp. Vechtend, zwetend met bovennatuurlijke kracht. Een onwenselijke situatie voor iedereen. Hoe krijg je het snelste controle over deze situatie? 400mg ketamine IM?

    4. AID-ICU

    ICU Ed and Todd-Cast, Haldoliseren?

    Moeten we delier nou wel of niet behandelen met antipsychotica? Haldol is het meest gekozen middel. Deze RCT liet geen significant verschil zien in levend en uit het ziekenhuis. Maar secundair mogelijk een lagere mortaliteit. Wat nu?

    5. Thrombectomy in Patients with Large Ischemic Strokes, SELECT-2 Trial

    ANA investigates, interview/Landmark Paper, Size matters, does it?

    Is er voordeel van trombectomie bij grote ischemische CVA's? De SELECT-2 trial toont een groter percentage patiënten met goede neurologische uitkomst versus conservatieve behandeling. Maar weegt dit op tegen een mogelijk grotere groep levende patiënten met een slechte uitkomst? Hoe gaan we hier in praktijk mee om? Een interview met de hoofdonderzoeker.

    6. EMV-Score

    Teaching Neurology, Hard Skills, M4 of M5

    EMV max maar verward, huh kan dat? Deze korte kennisclip van het AMC legt nog eens helder uit hoe je adequaat de EMV scoort en rapporteert. Wat maakt nou ook alweer M4 versus M5? En waarom kan je niet EMV max zijn en verward?

    7. Undifferentiated encephalopathy

    Critical Care Scenario’s, Case study, Brein-itis

    In deze podcast wordt een patiënt geanalyseerd die in coma wordt opgenomen op de IC. De patiënt blijkt encefalitis te hebben. De work-up en behandeling worden besproken.