Heeft u het al gehoord?
Heeft u het al gehoord?
Inhoud:

  Auteur(s):

  Dennis Ellenbroek

  Correspondentie:

  info@de-intensivist.nl
  Heeft u het al gehoord?

  Heeft u het al gehoord?

  Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden op onze praktijk. Via de links kan u ze naluisteren of bekijken.

  Heeft u zelf een leuke podcast gehoord en denkt u: ‘dit ga ik morgen anders doen op mijn werk?’ Dan is het vast ook interessant voor uw collega’s. Stuur de link naar de redactie van De Intensivist en wie weet staat het in het volgende nummer vermeld

  Cape COD (Steroids for CAP)

  ICU Ed and Todd-cast, landmark paper, Pneumonie=Prednison? Een lang bestaande discussie. Steroïden op de IC. Deze landmark paper uit de NEJM laat voordeel zien van steroïden bij een pneumonie. Overleving en minder intubatie. Dus doen?

  Cirrhosis Bleeding Risk

  Core IM, narratief, Bloeden bij Cirrose
  De patiënt met levercirrose en met respiratoire bezwaren ten gevolge van een enorme ascites buik, tijd voor drainage. De INR is 4 derhalve weigert de radiologie. Is dit terecht? Wat zegt de INR over bloedingsrisico bij cirrose?

  The battle of the blades

  REBEL cast, landmark paper/hard skills, Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
  De per definitie lastige intubatie op de IC. Zowel anatomisch als fysiologisch uitdagend. Maakt een videolaryngoscoop het nou makkelijker of onnodig complexer? Deze studie laat een hoger first-pass succes zien met video.

  How to have a nearly perfect shift?

  Stimulus, soft skills, Elke dag een feestje. Werken op de IC in diensten kan soms intens zijn. Wat maakt nou een perfecte dienst? In deze podcast gaan ze in op de factoren waarop jezelf invloed hebt om elke dienst tot een (bijna) perfecte dienst te maken.

  Cardiac arrest ultrasound

  Core Ultrasound Podcast, hard skills, Echo-CPR. Echocardiografie wordt aanbevolen tijdens reanimatie. Echter zijn er veel meer toepassingen van echo naast het hart tijdens reanimatie. In deze video-cast wordt uitgelegd hoe je de echo kan gebruiken voor de 4H’s en 4T’s, pols controle en procedures.

  5 hoogleraren over Mentorschap

  Met het mes aan tafel, soft skills, Opleiden anno 2023. Opleiden speelt altijd een rol binnen het artsenvak. Toch is er een wezenlijk verschil in het opleiden van de diverse generaties. In deze podcast discussiëren 5 hoogleraren over mentorschap tijdens opleidingen.

  PACER trial

  ECritCare podcast, landmark paper, Plaatjes voor de draadjes. Moet je trombocyten suppleren bij een trombopenie voordat je een centrale lijn plaatst. De PACER RCT onderzocht dit. Significant minder bloedingen, maar hoe relevant?

  Referenties

  Niet van toepassing