Heeft u het al gehoord?
Heeft u het al gehoord?
Inhoud:

  Auteur(s):

  Dennis Ellenbroek

  Correspondentie:

  info@de-intensivist.nl
  Heeft u het al gehoord?

  Heeft u het al gehoord?

  Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden op onze praktijk. Via de links kunt u ze naluisteren of bekijken.

  Heeft u zelf een leuke podcast gehoord en denkt u: ‘dit ga ik morgen anders doen op mijn werk?’ Dan is het vast ook interessant voor uw collega’s. Stuur de link naar de redactie van De Intensivist en wie weet staat het in het volgende nummer vermeld

  Conflicten op de IC

  Critical Matters, interview, conflicten op de IC
  Hoe ga je om met conflicten op de IC? Tussen wie vinden de meeste conflicten plaats? Wat is de oorzaak hiervan en wat kunnen we ervan leren?

  ECLS Shock trial

  Ed and Todcast, landmark paper, ECMO Ja/Nee?
  ECMO is in opkomst. Maar wanneer moeten we het nou overwegen. En wat is de evidence? Deze landmark paper uit de NEJM kijkt naar VA-ECMO bij cardiogene shock bij ischemisch hartlijden.

  INCEPTION trial

  ED ECMO, landmark paper, E-CPR Ja/Nee?
  De Inception trial (NL), E-CPR, laat helaas geen significant verschil in goede neurologische overleving zien. Is er dan nog ruimte voor deze therapie of moeten we het afschaffen? Deze podcast beschrijft goed de overwegingen om het kind nog niet met het badwater weg te gooien.

  CT FIRST

  The Resus Room, landmark paper, Whole body CT na ROSC
  De ROSC-patiënt zonder duidelijk STEMI op het ECG. Helpt het maken van een whole body CT bij het vinden van de diagnose? De iatrogene schade? Geeft het prognostische informatie? De CT FIRST-studie keek hiernaar.

  Delayed vs Rapid Sequence Intubation in agitated trauma patients

  REBEL cast, pilot trial, Sedate before you intubate
  De geagiteerde patiënt, slaat alle behandeling af, preoxygenatie lukt derhalve niet. Doe je dan een RSI of kies je eerst voor sedatie? Delayed sequence induction met ketamine kan dan helpen, maar is dit zinvol?

  Intuberen bij Salicylaat intoxicatie

  The Elective Rotation, narratief, Intubatie: laten of doen?
  Wat is het gevaar van een intubatie bij salicylaat-intoxicatie? Dit wordt kort en bondig uitgelegd in deze ‘Pharmacy Critical Care’-podcast.

  Crimi: The Tylenon Murders

  The Tylenol Murders, crimi-serie, Dodelijke paracetamol
  Voor de liefhebbers van true crime, is dit een leuke serie (8 afleveringen) die gaat over de waargebeurde Tylenol (paracetamol)-moorden in Chicago. Hoezo gingen mensen dood aan normale dosis paracetamol, en hoe hebben de daders het gedaan?

  Referenties

  Niet van toepassing