Heeft u het al gehoord?
Heeft u het al gehoord?
Inhoud:

  Auteur(s):

  Dennis Ellenbroek

  Correspondentie:

  info@de-intensivist.nl
  Heeft u het al gehoord?

  Heeft u het al gehoord?

  Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden op onze praktijk. Via de links kan u ze naluisteren of bekijken.

  Heeft u zelf een leuke podcast gehoord en denkt u: ‘dit ga ik morgen anders doen op mijn werk?’ Dan is het vast ook interessant voor uw collega’s. Stuur de link naar de redactie van De Intensivist en wie weet staat het in het volgende nummer vermeld

  Clovers trial

  E-CritCare Podcast, Landmark paper, Vullen of knijpen?

  Een dagelijks dilemma bij de sepsispatiënt, meer vulling of starten met vasopressie? Dat is exact waar de CLOVERS-trial naar kijkt. Ze vergeleken een restrictief (vasopressie) of liberaal vochtbeleid bij sepsispatiënten op de eerste hulp. Conclusie: geen verschil, maar mogelijk wel in subgroepen.

  SCOPE-DKA trial

  Osler, Landmark Paper, Zoutarm bij diabetische ketoacidose (DKA)

  (On)fysiologisch zout of gebalanceerd, een oneindige discussie. Grote studies laten geen verschil zien. Maar… in DKA herstellen bijna 2 keer zo veel patiënten binnen 24 uur van de ketoacidose als je gebalanceerde vloeistof gebruikt. Een grotere RCT volgt.

  De kunst van het ontwennen

  Intensief de podcast, Interview, Weanen: Meten is weten.

  In dit interview geeft Professor Leo Heunks uitleg over de principes van weanen en long- en diafragmaprotectieve beademing. Want zowel te veel als te weinig support kent risico’s. Metingen als P0.1, Pocc en Pmus worden besproken.

  The Ethics of Death

  TED-talk (soft skills), Menswaardig sterven

  In deze krachtige TED-talk beargumenteert intensivist Alex Psiridis dat alles doen wat kan niet altijd het juiste is. De dood wordt steeds verder gemedicaliseerd in plaatst van normaal deel van het leven. Dat behandeling soms ook betekent dat je iemand een menswaardig sterven ontneemt.

  RADIALS – arterielijn

  First-10-EM blog, Wordt een arterielijn-pro!

  Arterielijnen worden dagelijks geplaatst. Wat zijn de tips en tricks voor een snelle en goed functionerende arterielijn. In deze blog wordt het RADIALS acronym uitgelegd met tips en tricks. Echogeleid, opening naald (bevel) omlaag, verder van de pols en niet te stijl aanprikken is de crux.

  Fluid Responsiveness

  Interview, Osler, DO2 toename ≠ VO2 toename.

  Professor Xavier Monnet bespreekt in deze podcast de laatste inzichten, indicaties, contra-indicaties en diagnostiek voor fluid-therapie. Het effect van onze vochtbolus lijkt toch maar kortdurend effectief op de cardiac output. Maar VO2 neemt niet altijd toe.

  Referenties

  Niet van toepassing