Jaargang 32, Editie 5 – september 2024

De Intensivist 2024-5 Vol 32 205-260 low res kopie

Implementatie van AI in de klinische praktijk

In een eerder artikel heeft u de stappen voor ontwikkeling van een AI-model geleerd.[1] Een AI-model kan fantastische resultaten geven, maar als het in de praktijk niet gebruikt wordt, zullen wij er nooit de vruchten…

Read article

Dit vonden jullie

De enquête-uitslag en consequenties die we eraan verbinden In totaal hebben 47 mensen, veelal 40-50 jaar oud en intensivist, de enquête ingevuld. 85% vindt de verhouding ‘human interest’-wetenschap goed zo. Negen van de tien zou…

Read article

Wat wEDIC nog?

Weet u het nog, het beroemde en beruchte EDIC examen, of heeft u het nog voor de boeg? In de rubriek ‘wat wEDIC nog’ gaan we uw kennis testen aan de hand van EDIC-vragen. Vragen

Read article

De dochter en de witte dood

Er zijn weinig kunstenaars die zo vaak ziekte en de dood als onderwerp hebben gehad als de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944). Een groot gedeelte van zijn werk spitst zich toe op dit onderwerp met…

Read article

Podcasttips

Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden…

Read article

Eenzame verantwoordelijkheid

Het is midden in de nacht. Ik ben de enige intensivist in het ziekenhuis, zoals in de meeste ziekenhuizen in Nederland tijdens de diensturen. Zojuist hebben we een meneer van 52 jaar van de afdeling…

Read article

Ernstig pulmonaal-renaal syndroom met misleidende auto-immuunserologie

Samenvatting Een 73-jarige vrouw presenteerde zich op de spoedeisende hulp (SEH) met acuut nierfalen. Na opname werden auto-immuundiagnostiek en een nierbiopt ingezet. Serologie op antineutrofiele cytoplasmatische antilichamen (ANCA) bleek negatief. Ondanks dialyse en ultrafiltratie ontwikkelde…

Read article

Toekomst en innovatie op de intensive care

In deze editie van De Intensivist komen verscheidene artikelen uit het UMC Utrecht. We richten onze blik daarbij op de toekomst van ons vak. In de snelle wereld van de intensive care heeft innovatie altijd…

Read article

De kaliumverrassing; een onbedoeld hoge dosis zonder gevolgen

De casus Op de intensive care (IC) behandelden wij een man van 67 jaar met een endocarditis, met in de voorgeschiedenis een gedilateerde cardiomyopathie met een cardiale resynchronisatietherapie-defibrillator (CRT-D). Zes dagen na een bezoek aan…

Read article

Hoe vaak wordt er niet-passende zorg op de Intensive Care ervaren?Aankondiging van een landelijk surveyonderzoek

Passende zorg is een veelbesproken thema en een kernelement van het Integraal Zorgakkoord. Ook binnen de NVIC is hierover een visiedocument geschreven. Er is echter nog geen eenduidigheid over wat passende IC-zorg is en hoe…

Read article

Richtlijn delirium, (im)mobilisatie en verstoorde slaap op de IC

Inleiding Sedatie en pijnstilling zijn onlosmakelijk verbonden met delirium, immobiliteit en slaapstoornissen. Er was in Nederland dan ook behoefte aan een vernieuwde, integrale richtlijn op dit gebied. Geïnspireerd door het concept van de Society of…

Read article

Het Budd Chiari-syndroom

Casus Een 33-jarige vrouw presenteerde zich met buikpijn en een opgezette buik op de eerste hulp. Patiënte had een blanco voorgeschiedenis. Aanwezige relevante risicofactoren waren roken en het gebruik van anticonceptie. Bij lichamelijk onderzoek zagen…

Read article

Geen rookpluim in de storm

Samenvatting Een 22-jarige patiënte presenteert zich met spraak- en slikklachten en krachtverlies van de rechterhand. Zij is onlangs gediagnosticeerd met morbus Graves. Beeldvorming toont ischemie van beide frontaalkwabben. Aanvankelijk worden de klachten geweten aan haar…

Read article

Nierfunctievervanging op de intensive care: wat is de beste modaliteit?

Achtergrond Sinds de eerste behandeling met continue arterioveneuze hemofiltratie in 1977 is continue nierfunctievervangende therapie (continuous renal replacement therapy – CRRT) sterk veranderd. Samen met ontwikkelingen in indicatiestelling, dosering en antistolling heeft de introductie van…

Read article

‘Opleiden 2025’: een kans voor de Intensive Care? 

In onze dynamische IC-wereld is voortdurende innovatie essentieel. Huidige intensivisten groeien langzaam mee met deze veranderingen, maar voor toekomstige collega’s betekent dit ook voortdurend vernieuwen binnen de opleiding. Het voorstel ‘Opleiden 2025’ van de raad…

Read article

Weaning bij VA ECMO: hoe kom ik van de ECMO af in 3 stappen?

Samenvatting De opties voor tijdelijke mechanische ondersteuning bij refractaire cardiogene shock zijn de afgelopen jaren flink toegenomen maar leiden ook tot een toename van de belasting van zorgpersoneel en -middelen. Hoog complexe zorg tijdens VA…

Read article

Beter bewijs met Bayes?

Introductie Dominee Thomas Bayes (1702 – 1761) is hot. Na een eeuw van ‘frequentisme’ is Bayesiaanse statistiek terug van weggeweest. Ook steeds meer klinische IC-studies worden met Bayesiaanse methoden geanalyseerd en gerapporteerd. De oorzaak van…

Read article

Bayesiaanse statistiek in platformstudies: een voorbeeld uit de praktijk

De Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform trial for Community Acquired Pneumonia (REMAP-CAP) is een internationale adaptieve platformstudie waarin o.a. simvastatine (1 dd 80 mg) werd vergeleken met standaardzorg bij ernstig zieke patiënten met COVID-19, die…

Read article

Bayesiaanse heranalyses: De COVID STEROID 2-trial vanuit (te) veel verschillende perspectieven

Achtergrond De COVID STEROID 2 -trial[1] werd opgezet om te onderzoeken of een hogere dosis dexamethason (12 mg) in vergelijking met de aanbevolen dosis (6 mg) leidt tot betere uitkomsten voor patiënten met ernstige COVID-19.…

Read article

Hyperoxie en zuurstoftoxiciteit bij kritiek zieke kinderen en volwassenen

Wie: Thijs Lilien Wat: Hyperoxie en zuurstoftoxiciteit bij kritiek zieke kinderen en volwassenen Waar: Intensive Care Kinderen en Volwassenen, Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam Begeleiding: prof. dr. Job van Woensel, dr. Reinout Bem en…

Read article