Jaargang 32, Editie 6 – November 2024
Achtergrond Thema’s als duurzaamheid en ontregelen van zorg hebben de vraag laten ontstaan of de huidige 24-uur gebruiksduur van het sondevoeding-toedieningssysteem veilig kan worden verlengd. Langer gebruik reduceert plastic afval, verpleegkundige tijd en kosten. Er…
Read articleWie: Robin Kwakman, fysiotherapeut, onderzoeker, werkzaam als teamleider en management teamlid bij het cluster Fysiotherapie opleidingen aan de Hogeschool van Amsterdam. Wat: Fysiotherapie – Revalidatie Waar: Amsterdam UMC, locatie AMC Begeleiding: Dr. Marike van der…
Read articleAchtergrond De zorg staat voor een belangrijke opgave om diens bijdrage aan milieuschade te verkleinen. Ook op de Intensive Care (IC) is er actie nodig om te verduurzamen maar het ontbreekt aan fundamentele inzichten waar…
Read articleAchtergrond De zorg voor invasief beademde patiënten is vaak levensreddend, maar gaat gepaard met een aanzienlijke hoeveelheid afval.[1] Het grondstoffenverbruik op de intensive care (IC) is met name afhankelijk van het gebruik van wegwerpmaterialen. De…
Read articleIntroductie Nachtwerk is onlosmakelijk verbonden met de gezondheidszorg en de Intensive Care in het bijzonder. Ook in andere branches wordt meer en meer in de nacht gewerkt en inmiddels werken ca 1,2 miljoen Nederlanders in…
Read articleNormaliter is dit een pro-con debat of een best practice. In dit geval delen we een best practice vanuit de andere kant van de wereld: China. Eind juni is vanuit VWS een werkbezoek aan Beijing…
Read articleDoel De gezondheidszorg levert wereldwijd een substantiële bijdrage aan de emissie van broeikasgassen.[1] De urgentie van de klimaatcrisis maakt dat ook medisch specialisten genoodzaakt zijn de impact op het klimaat van het eigen handelen te…
Read article‘The air nimbly and sweetly recommends itself unto our gentle senses’ William Shakespeare, Macbeth In de loop van 2015 startten we in Rijnstate met de voorbereidingen voor de vernieuwbouw van onze verouderde IC/MC-afdeling. Tijdens de…
Read articleIn de rubriek rIChtinggevend zetten we dit keer geen nieuwe richtlijn, maar ‘groene’ best practices in de spotlight. Deze documenten, opgesteld vanaf de werkvloer, geven handreikingen hoe allerhande handelingen uit de dagelijkse praktijk op een…
Read articlePassende zorg: De meest duurzame IC-zorg is zorg die niet geleverd hoeft te worden. Minder opnames betekenen minder energieverbruik en materiaalgebruik. Bron: Passende Zorg – NVIC Elektriciteitsverbruik: Elk IC-bed verbruikt gemiddeld 161 watt, waarvan een…
Read articleCasus: een 72-jarige man met respiratoire insufficiëntie, vermoedelijk door een pneumonie, ligt sinds een dag op de IC en wordt behandeld met ceftriaxon en ciprofloxacine (lokaal protocol). Patiënt krijgt tevens oseltamivir in verband met de…
Read articleWeet u het nog, het beroemde en beruchte EDIC-examen, of heeft u het nog voor de boeg? In de rubriek ‘wat wEDIC nog’ gaan we uw kennis testen aan de hand van EDIC-vragen. Vragen
Read articleIedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden…
Read articleDat de klimaatcrisis impact heeft op gezondheid is inmiddels wel duidelijk. Het NTVG kopte recent nog ‘Klimaatverandering verhoogt cardiovasculaire sterfte’. Maar er is helaas meer: longproblemen, hittestress en toename van allergieën. Daarnaast is de milieu-impact…
Read articleDuurzaamheid is een collectieve verantwoordelijkheid Op het jaarlijkse LIVES-congres van de European Society of Intensive Care Medicine (ESCIM) in Barcelona nam hij de voorzittershamer over van Elie Azoulay: Jan de Waele. De Waele (55) is…
Read articleEr zijn weinig gebieden waarin de geneeskunde en de kunst elkaar zo vinden als in de natuur. Bracht de wilgenbast (Salicaceae familie) ons de acetylsalicylzuur om de koorts en de pijn te bestrijden, en later…
Read article