Jaargang 33, Editie 3 – mei 2025

De Intensivist 2025-Vol3

Wat doen we met de ontregelde immuunrespons bij een patiënt met sepsis?

Casus: Een 64-jarige vrouw wordt opgenomen op de intensive care met een groep A-streptokokkensepsis op basis van een necrotiserende adnex waarvoor broncontrole wordt verricht middels hysterectomie, bilaterale adnectomie en breedspectrum antibiotica.  Enkele dagen later ontwikkelt…

Read article

Hydrotherapie

Sinds 2012 beschikt de intensive care van het Radboudumc over een speciaal ontwikkeld zwembad (maximale diepte 1,35 m; totaal volume 30 m3) met een in hoogte verstelbare bodem. In het zwembad oefenen ernstige verzwakte, instrueerbare,…

Read article

Hartfrequentie bij diastolische dysfunctie: more is less

Inleiding Hartfalen is een ernstige aandoening waarbij het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen, of dit slechts kan doen onder verhoogde…

Read article

Tuberculose op de Intensive Care: uitkomsten van een expertisecentrum

Samenvatting Inleiding Tuberculose is nog steeds één van de belangrijkste infectieziekten wereldwijd. Drie procent van de patiënten met tuberculose wordt opgenomen op de intensive care. Zowel medische- als sociaal-maatschappelijke factoren kunnen onzekerheid geven over de…

Read article

‘Zoek de verbinding met de wereld buiten de IC’

‘Zoek de verbinding met de wereld buiten de IC’ Eind mei gaat Evert de Jonge (67) met pensioen, na ruim 15 jaar afdelingshoofd te zijn geweest van de IC van het LUMC. De Jonge deed…

Read article

Podcasttips

Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden…

Read article

Wat wEDIC nog?

Weet u het nog, het beroemde en beruchte EDIC-examen, of heeft u het nog voor de boeg? In de rubriek ‘wat wEDIC nog’ gaan we uw kennis testen aan de hand van EDIC-vragen. Vragen

Read article

Een stormachtig beloop

Samenvatting Bovenaan de differentiaaldiagnose van een Out of Hospital Cardiac Arrest (OHCA) met een schokbaar hartritme staat een myocardinfarct. Bij een jonge man die tijdens het zaalvoetballen wordt gereanimeerd is er een andere differentiaaldiagnose. Bij…

Read article

Bekijk het maar!

Introductie Voor geneeskundestudenten aan de Radboud Universiteit was een bezoek aan de intensive care (IC) jarenlang een vast onderdeel van de opleiding, tot COVID-19 roet in het eten gooide en de IC-deuren gesloten bleven. We…

Read article

MONITOR-IC: evalueren en verbeteren van IC-zorg met patiëntgerapporteerde uitkomsten

Achtergrond In 2016 is de MONITOR-IC (www.monitor-ic.nl) opgezet met inmiddels acht deelnemende ziekenhuizen: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), ziekenhuis Bernhoven (Uden), Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den-Bosch), Rijnstate (Arnhem), Amphia ziekenhuis (Breda), UMC Utrecht en…

Read article

Effect van een vroege versus een latere switch van gecontroleerde naar geassisteerde beademing

Achtergrond Bij patiënten die invasief beademd worden, is de switch van een gecontroleerde naar een geassisteerde beademingsvorm een cruciaal moment in het ontwennen van de beademing. Echter, het optimale moment voor deze switch is onduidelijk…

Read article

Expiratoire flowbeperking: een gestructureerde aanpak voor herkenning en optimalisatie van beademing

Samenvatting Niet-gedetecteerde expiratoire flowbeperking (EFL) kan aanzienlijke klinische gevolgen hebben bij invasief beademde patiënten. In dit case report wordt een unieke oorzaak, de diagnostiek en behandeling van EFL beschreven.   Inleiding Invasieve beademing bij patiënten…

Read article