Heeft u het al gehoord?
Podcast-tips
Inhoud:

  Auteur(s):

  Dennis Ellenbroek

  Heeft u het al gehoord?

  Podcast-tips

  Iedereen studeert op zijn eigen manier. Je komt allerlei goede en minder goede bronnen tegen. Via deze rubriek presenteren we u graag korte kernboodschappen van goede podcasts en andere vrij toegankelijke bronnen die invloed hadden op onze praktijk. Via de links kan u ze naluisteren of bekijken.

  Heeft u zelf een leuke podcast gehoord en denkt u: ‘dit ga ik morgen anders doen op mijn werk?’ Dan is het vast ook interessant voor uw collega’s. Stuur de link naar de redactie van De Intensivist en wie weet staat het in het volgende nummer vermeld

  Penicilline Allergie

  De Grote Visite, narratief, In je allergiezone
  >95% van de geregistreerde penicilline-allergieën zijn niet relevant. Hoe bepaalt u of de patiënt alsnog een penicilline kan krijgen? Al eens van de “PEN-FAST rules” gehoord? Na deze podcast kunt u allergieën uit het dossier halen.

  NICO trial

  ECritCare podcast, Landmark Paper, EMV < 8 intuberen?
  Het adagium, een EMV < 8 = intuberen, is een veelgehoorde op de werkvloer. Dit kennen we uit de traumaliteratuur, maar wordt vaak doorgetrokken naar andere patiëntgroepen. Is dat terecht? Deze RCT keek hiernaar bij intoxicaties; intuberen?

  Hoe lees je een wetenschappelijk artikel?

  Intensief de podcast, narratief
  Landmark paper of onzin, interne en externe validiteit. Welke onderzoeken bestaan er en hoe hoog is de kwaliteit van bewijs? Wat is, en wat veroorzaakt bias? Deze podcast bespreekt hoe je een artikel leest.

  Transfusion Threshold in Myocardial Infarction

  FOAMcast, landmark paper, iedereen een Hb > 4.3mmol/l
  De patiënt heeft een acuut myocard infarct. De cardioloog adviseert te transfunderen tot een Hb > 6.0mmol/l.  Wat gaat u doen? Exact de vraag die de MINT-trial probeerde te beantwoorden.

  ECPR experience

  EMcrit, narratief, ECPR zin of onzin?
  ECPR een dure onzinnige exercitie of therapie met grote potentie? De ARREST trial in Minneapolis liet een fantastisch resultaat zien, maar de Nederlandse studie was negatief. Hoor hier hoe het in Minneopolis gaat.

  Left ventricular outflow obstruction

  IBCC, narratief/hard skills, Beta blokker in shock
  Dynamische linkerventrikel outflow obstructie, een oorzaak van ernstige shock die makkelijk over het hoofd gezien kan worden. Het komt mogelijk vaker voor dan we denken zoals bij sepsis en rechtsoverbelasting. Hoe pakken we dit aan?